Click here for the Health Canada Assessment in English

(French version available upon request)

Trademark developed by VOIC members referenced below.

 

Replacing Saturated Fat with Unsaturated Fat from Vegetable Oil

Lowers Cholesterol – High Cholesterol is a Risk Factor for Heart Disease

New Claim Approved by Health Canada

For immediate release:

February 22, 2012 (Toronto, ON) – The Vegetable Oil Industry of Canada (VOIC) announced today that it has obtained approval from Health Canada for a new health claim advising consumers to replace dietary sources of saturated fat with polyunsaturated and monounsaturated fats from vegetable oil to lower cholesterol.

High cholesterol is a risk factor for heart disease. According to Statistics Canada, over 40 per cent of Canadians have high cholesterol.

The claim will be used by the vegetable oil industry on food packaging and other platforms to communicate with Canadians. In addition, members of VOIC have developed a logo for their exclusive use to help Canadians easily identify products that meet the nutritional standards for this claim.

“We are pleased that Health Canada supports the vegetable oil industry in providing consumers with this important positive direction on what dietary fats they should be eating to reduce cholesterol levels,” said Sean McPhee, President of the Vegetable Oil Industry of Canada (VOIC).

Research submitted to Health Canada in support of the claim’s application for approval included evidence showing that, as a result of the replacement of saturated fat with unsaturated fats in individual diets, LDL-cholesterol reduction ranged from approximately 0.4% to 2.8% for every gram of fat that was replaced.

“This reduction is significant because the literature shows that a one per cent drop in cholesterol reduces the risk of heart disease by approximately two per cent,” said Dr. David Ma, Department of Human Health and Nutritional Sciences., University of Guelph and chief scientific advisor to the project. “Furthermore, the effects of the substitution of dietary unsaturated fatty acids for saturated fatty acids appear to be both achievable in a timely manner and sustainable. In studies reviewed, benefits to individuals appear after just two and a half weeks of dietary intervention.”

VOIC (VEGETABLE OIL INDUSTRY OF CANADA ) INC. – VOIC (INDUSTRIE DE L’HUILE VÉGÉTALE DU CANADA) INC. is a national not-for-profit industry group representing 70,000 oilseed growers across Canada , seed developers, oilseed processors and suppliers of fats and oils to the food industry, and makers of oilseed-based food products such as margarine, shortenings, cooking oil, salad dressing, mayonnaise and dessert toppings. Members include: Canadian Canola Growers Association, Grain Farmers of Ontario , Pioneer Hi-Bred, Dow AgroSciences, the Canadian Oilseed Processors Association, Archer Daniels Midland Agri-Industries Ltd., Bunge Canada , Cargill Limited, Loders Croklaan, Nealanders International Inc., Margarine Golden Gate- Michca Inc., Deoleo Canada Ltd and Unilever Canada .

 -30-

 

Sean McPhee
President
VOIC 416-214-1232


  _______________________________________________________________________________

 

Marque de commerce élaborée par les membres de VOIC mentionnée ci-après. 

 

Le remplacement des gras saturés par des gras non saturés provenant d’huiles végétales diminue le cholestérol – l’hypercholestérolémie est un facteur de risque cardio-vasculaire

Nouvelle allégation approuvée par Santé Canada

 

Pour diffusion immédiate :

Le 22 février 2012 (Toronto (Ontario) – L’Industrie de l’huile végétale du Canada (VOIC) a annoncé aujourd’hui que Santé Canada a autorisé une nouvelle allégation en matière de santé avisant les consommateurs de remplacer les sources alimentaires de gras saturés par des gras polyinsaturés ou monoinsaturés provenant d’huiles végétales pour abaisser le taux de cholestérol sanguin.

L’hypercholestérolémie est un facteur de risque cardio-vasculaire. Selon Statistique Canada, plus de 40 % des Canadiens sont hypercholestérolémiques. 

L’industrie de l’huile végétale utilisera l’allégation sur les emballages d’aliments et autres plateformes pour communiquer avec les Canadiens. En outre, les membres de VOIC a élaboré un logo à usage exclusif pour aider les Canadiens à identifier facilement les produits qui répondent aux normes nutritionnelles relatives à cette allégation. 

"Nous sommes ravis que Santé Canada appuie l’industrie de l’huile végétale en fournissant aux consommateurs cette directive positive importante concernant les gras alimentaires qu’ils devraient consommer pour abaisser les taux de cholestérol", déclare Sean McPhee, président de l’Industrie de l’huile végétale du Canada (VOIC).

Les recherches soumises à Santé Canada à l’appui de la demande d’approbation de l’allégation incluent des preuves démontrant que, par suite du remplacement des gras saturés par des gras non saturés dans l’alimentation individuelle, la réduction du cholestérol LDL variait de 0,4 % à 2,8 % pour chaque gramme de gras remplacé.

"Cette réduction est significative, car la documentation révèle qu’une baisse d’un pour cent du cholestérol réduit le risque de maladie du cœur d’environ deux pour cent," affirme le Dr David Ma, département de la santé humaine et des sciences de la nutrition, Université de Guelph et conseiller scientifique en chef pour le projet. "De plus, les effets de la substitution d’acides gras non saturés dans l’alimentation pour des acides gras saturés semblent réalisables rapidement et durables. Dans les études examinées, les bienfaits apparaissent chez les sujets après deux semaines et demie d’intervention alimentaire seulement."

VOIC (VEGETABLE OIL INDUSTRY OF CANADA) INC. – VOIC (INDUSTRIE DE L’HUILE VÉGÉTALE DU CANADA) INC. est un groupe industriel national sans but lucratif qui représente 70 000 producteurs canadiens d’oléagineux, producteurs de graines, transformateurs de graines oléagineuses et fournisseurs de graisses et d’huiles à l’industrie alimentaire et les fabricants de produits alimentaires à base d’oléagineux, tels que la margarine, les graisses préparées, les huiles à friture, les sauces pour salade, la mayonnaise et les garnitures à desserts. Les membres comptent la Canadian Canola Growers Association, les Grain Farmers of Ontario, Pioneer Hi-Bred, Dow AgroSciences, la Canadian Oilseed Processors Association, Archer Daniels Midland Agri-Industries Ltd., Bunge Canada, Cargill Limited, Loders Croklaan, Nealanders International Inc., Margarine Golden Gate-Michca Inc., Deoleo Canada Ltd et Unilever Canada.

 -30-

Sean McPhee
Président
VOIC 416 214-1232